Виконувач обов’язків міністра енергетики України Юрій Вітренко в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода пояснив, чому і для кого уряд зафіксував ціну на побутовий газ.

«У конкретній ситуації в січні, коли ми розуміли, що ціни, якби ми не ухвалили це рішення, зросли б ще на 25%, на чверть, а люди вже нарікали на ціну, яка і так зросла на третину, ми розуміли, що якщо ми зараз терміново не ухвалимо рішення, щоб ціна впала на третину, то будуть дійсно великі проблеми – і соціальні, і політичні», – сказав він у «Суботньому інтерв’ю».

Вітренко пояснив, що це рішення стосується всіх індивідуальних споживачів.

«Усі споживачі, незалежно від того, чи він живе у багатоквартирному будинку, використовує, наприклад, газ для підігріву води або для приготування їжі, або він живе у будинку з індивідуальним опаленням газовим – всі отримують ціну за лютий і за березень не вище ніж 6,99 (гривень за кубометр – ред.). Мало того, ми зараз бачимо процес, що багато постачальників навіть за січень виставляють ціни не вище ніж 6,99 або роблять перерахунок. Тобто постачальники теж розуміють ситуацію, скільки люди можуть платити», – сказав в. о. міністра.

Але, за його словами, його як людину ринкову це «гнітить». «Мене гнітить якраз те, що це не було продумано наперед», – додав Вітренко.

Після того, як із початку січня в Україні зросли ціни на побутовий газ, що разом із іншими підвищеннями цін на комунальні послуги стало викликати акції протесту в багатьох місцях України, у владі стали обмірковувати, як ці тарифи знизити знову. Відтак на нараді в офісі президента 13 січня було вирішено відмовитися від ринкових цін і знову запровадити державне регулювання цін на газ, директивно знизивши їх більш ніж на 30 відсотків.

Згідно з постановою уряду, ухваленою в середині січня, з 1 лютого і до кінця карантинних обмежень, але не довше ніж до 31 березня 2021 року, ціна на газ для побутових споживачів не повинна перевищувати 6 гривень 99 копійок за кубометр.

До цієї ціни входять податок на додану вартість та плата за транспортування магістральними газопроводами. Якщо ціна постачальника на газ перевищує цю позначку, його має продати постачальник «останньої надії» – це «Нафтогаз України». «Нафтогаз» тим часом повідомив, що його ціна газу для побутових клієнтів у лютому становитиме 6,86 гривні за кубометр.

Як заявили 15 січня в офісі президента, тимчасове запровадження державного регулювання ціни на газ не означає повернення до державного регулювання.

Тим не менше, цей крок викликав занепокоєння Міжнародного валютного фонду і, як вважають, став однією з низки причин, із яких МВФ відмовився надавати Україні черговий транш своєї позики, заявивши, що Україні «потрібен більший прогрес» у реформах. 12 лютого МВФ без ніяких підписаних рішень завершив роботу своєї віртуальної через пандемію місії в Україні, робота якої зосереджувалася, серед іншого, на заходах українського уряду у сфері енергетики.

Із 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу для споживачів. Відтепер вони можуть змінити постачальника газу на того, чия ціна здається їм привабливішою. Тільки одна компанія може постачати газ по всій країні – це «Газопостачальна компанія «Нафтогаз», що входить до групи «Нафтогаз».

leave a reply: