Керівництво Національного банку очікує, що Міжнародний валютний фонд передасть Україні новий транш до кінця 2020 року. Про це голова НБУ Кирило Шевченко повідомив на брифінгу 3 вересня.

За словами Шевченка, економічний прогноз Нацбанку базується на основному припущенні, що Україна продовжуватиме співпрацю з МВФ.

«Ми очікуємо найближчим часом на місію МВФ та плануємо до кінця року ще отримати гроші від Міжнародного валютного фонду», – сказав голова центробанку.

У серпні МВФ заявив про намір продовжити співпрацю з Україною в межах чинної нині програми stand-by, але не надав деталей щодо можливості отримати наступний транш цього кредиту.

Читайте також: НБУ повідомив про зустріч свого голови з тимчасовою повіреною у справах США в Україні

7 травня після багатомісячних переговорів із Україною щодо трирічної програми розширеного фінансування МВФ урешті відмовився від неї і запропонував вужчу програму stand-by через «безпрецедентну невизначеність щодо економічних і фінансових перспектив і необхідність зосередити політичні пріоритети на короткостроковому стримуванні й стабілізації» в Україні. 9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила 18-місячну програму співпраці з Україною на п’ять мільярдів доларів, яка буде виконана в разі виконання Україною низки умов. Перший транш у 2,1 мільярда доларів Україна отримала вже 12 червня.

Але 1 червня голова Національного банку України Яків Смолій подав у відставку, заявивши про «систематичний політичний тиск». Його відставка, а потім і призначення на його місце Кирила Шевченка викликали значне занепокоєння у світі, зокрема в фінансових установах, у тому числі і в МВФ, і в бізнесових колах, щодо незалежності Нацбанку і подальшого перебігу реформ в Україні. Новий голова Нацбанку заявив про продовження партнерства з МВФ.

leave a reply: