За останній тиждень у середньому ціни на продукти харчування припинили зростати, а на окремі з них, зокрема, овочі – знизилися, повідомляє Національний банк України.

«Послаблення ажіотажу сприяло сповільненню зростання цін на гречку й інші крупи. За останній тиждень ціни на овочі, у тому числі борщового набору, знизилися. Також знизилися ціни на низку фруктів, за винятком лимонів, що відображає вплив меншого врожаю в Туреччині та високий попит на них», – йдеться в економічному огляді тижня, оприлюдненому НБУ 10 квітня.

При цьому, за даними Нацбанку, попит на товари особистого догляду залишається високим, що зумовлювало подальше зростання цін.

Згідно з оглядом, ціни на ліки припинили зростання, що може пояснюватися посиленням гривні.

 

«Натомість зростання цін на доставку із закладів громадського харчування прискорилося на тлі стійкого попиту. Незмінними залишились і ціни на послуги хімічного чищення, які доступні для замовлення через інтернет», – йдеться в повідомленні.

Як повідомили в НБУ, триває зниження цін на паливо під впливом низьких світових цін.

Світовий банк раніше спрогнозував, що у 2020 році валовий внутрішній продукт України впаде на 3,5%, а інфляція зросте з 4,1% до 8,9%.

 

Кабінет міністрів України у березні переглянув припущення і прогноз економічного та соціального розвитку України на 2020 рік з урахуванням світових тенденцій і виникнення пандемії COVID-19.

Зокрема, в уряді прогнозують падіння ВВП на 3,9% порівняно зі зростанням на 3,7%, яке прогнозувалося раніше, до початку світової кризи.

Зростання цін на споживчому ринку, за даними Кабміну, тимчасово прискориться до 8,7% (порівняно з 5,5% у попередньому прогнозі), і вже в наступному році повернеться до цільових 5%, повідомляють в уряді.

 

leave a reply: