Президент США Дональд Трамп твердить, що посприяв домовленостям Росії та Саудівської Аравії щодо скорочення видобутку нафти та зупинення різкого зниження цін на цю сировину. Заява спричинила часткове відновлення котирувань нафти наприкінці торгів 2 квітня і на початку доби 3 квітня. Станом на 12:05 ціна нафти марки Brent сягнула позначки 31 долар 70 центів за барель і має тенденцію до подальшого зростання.

Трамп заявив, що 2 квітня розмовляв про можливе скорончення із президентом Росії Володимиром Путіним і наслідним принцем Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом, проте незрозумілі деталі того, як працюватимуть домовленості.

Трамп твердить, що Росія та Саудівська Аравія разом можуть скоротити видобуток в обсязі від 10 до 15 мільйонів барелів на день. Це безпрецедентне скорочення, що становить 10–15% загального світового видобутку. Таке скорочення вимагало б участі країн ОПЕК та їхніх союзників. Позачергова нарада в межах ОПЕК+ у режимі відеоконференції очікується 6 квітня.

Президент США також сказав, що не пішов на поступки Саудівській Аравії та Росії і не погодився на скорочення внутрішнього видобутку в США у межах угоди. Втім, видобуток у США зменшується і без такої згоди, оскільки для більшості компаній, які видобувають сланцеву нафту, поточні ціни є нерентабельними.

 

Тригерами березневого обвалу (з рівня близько 60 доларів до 25 доларів за барель і навіть нижче) стали поширення нового коронавірусу в світі та провал угоди нафтового картеля ОПЕК та його партнерів. У межах ОПЕК+ не лише не домовилися про додаткове скорочення видобутку, але й не продовжили попередні обмеження.

Між найбільшими за обсягами учасниками угоди, Росією та Саудівською Аравією, фактично розпочалася цінова війна. Саудити пропонують споживачам, орієнтованим раніше на купівлю російської нафти, нижчу ціну, щоб витиснути конккурента з ринку. З 1 квітня на ринку немає жодних обмежень.

 

Для російської та саудівської економік нинішнє різке падіння цін на нафту є дуже чутливим, оскільки експорт нафти приносить Москві та Ер-Ріяду значну частину валютних надходжень. Для США останні події на ринку мають подвійний ефект: з одного боку, це негативно впливає на роботу американських нафтових компаній, з іншого – дає поштовх іншим галузям економіки, дозволяючи скоротити витрати на виробництво чи транспортування подукції.

leave a reply: