Кабінет міністрів з урахуванням світових тенденцій і виникнення пандемії COVID-19 переглянув припущення і прогноз економічного та соціального розвитку України на 2020 рік, повідомляє пресслужба уряду.

«У результаті прогноз ВВП України на цей рік був переглянутий – наразі очікується падіння на 3,9% порівняно зі зростанням на 3,7%, яке прогнозувалося раніше, до початку світової кризи. Рівень безробіття становитиме 9,4% проти прогнозованого 8,1%, а падіння реальної заробітної плати складе 0,3%», – йдеться в повідомленні.

Середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 29,5 гривні за долар (порівняно з 27 грн за дол, прогнозованими у жовтні 2019 року). Зростання цін на споживчому ринку тимчасово прискориться до 8,7% (порівняно з 5,5% у попередньому прогнозі), і вже в наступному році повернеться до цільових 5%, повідомляють в уряді. 

 

При цьому, кажуть у Кабміні, вже з ІІ половини року очікується відновлення економічного зростання і його прискорення в наступні роки. «Серед причин – високий попит у світі на продукцію вітчизняного АПК, значно стійкіша банківська система порівняно з попередніми кризовими епізодами, зниження цін на імпортовані енергетичні товари, продовження структурних реформ у співпраці з міжнародними партнерами», – йдеться в повідомленні. 

Уточнені основні прогнозні макропоказники економічного та соціального розвитку України на 2020 рік будуть використані під час перегляду державного бюджету на 2020 рік.

 

Як наголошують в уряді, основні зміни прогнозу є результатом суттєвого спаду всієї світової економіки і впровадження масштабних заходів, направлених на стримування і боротьбу з COVID-19, як в Україні, так і в більшості країн світу. 

25 березня Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та продовжив карантин до 24 квітня.

 

 

leave a reply: