Україна вперше здійснила транзит газу між двома країнами Євросоюзу, повідомив Оператор газотранспортної системи 16 березня.

«Відомий німецький енергетичний трейдер замовив транспортування природного газу через Україну по маршруту Угорщина – Словаччина. До речі, облік газу по даній операції здійснюється, як і по транзитній угоді з «Газпромом» – в енергетичних одиницях», – йдеться в заяві органу.

За повідомленням, транзит між європейськими країнами через територію України можливий через нову послугу short-haul («транзит на невеликі відстані»).

 

«Нова послуга транзиту на короткі відстані «short-haul» дозволяє замовникам транспортних послуг транспортувати газ між європейським країнами (Польща, Словаччина, Угорщина та у майбутньому Румунія) через територію України. Початок надання цієї послуги дозволить активізувати торгівлю газом між країнами східної Європи та дасть можливість додатково завантажити потужності української ГТС, які після будівництва «Північного Потоку-1» вже не використовуються у повному обсязі», – стведжують у пресслужбі оператора.

На початку березня голова Оператора ГТС України Сергій Макогон повідомив, що обсяг транзиту газу з Росії через Україну до країн Євросоюзу та Молдови у лютому сягнув 3 926 мільярдів кубічних метрів.

Читайте також: П’ять відповідей на запитання про нафтову кризу 2020​

30 грудня 2019 року Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» і російський газовий монополіст «Газпром» підписали контракт про транзит російського газу до Європи з використанням української газотранспортної системи за правилами Європейського союзу на п’ятирічний термін із можливістю продовження. Термін раніше чинного контракту 2009 року на транзит, як і контракту на постачання російського газу до України, збіг вранці 1 січня 2020 року. Підписанню цього контракту передувало укладення між сторонами мирової угоди – договору про врегулювання претензій.

leave a reply: