На нафтовому ринку триває пошук рівноваги між попитом і пропозицією після того, як 18 березня ціна обвалилася до рівнів 2003 року. Ф’ючерси на марку Brent у середу сформували мінімум із травня 2003 року на рівні 24,50 долара за барель.

Зранку 19 березня ціна зросла до 26 доларів 16 центів (станом на 9:16 за Києвом) але це все ще нижче від рівня 27 доларів 10 центів, зафіксованого в жовтні 2003 року.

Тим часом, між Саудівською Аравією та Росією на європейському ринку триває цінова війна, і це змушує російських постачальників сировини пропонувати нафту марки Urals зі збільшеним дисконтом (знижкою) щодо ціни Brent. Кілька угод на постачання в квітні були укладені з дисконтом 4 і більше доларів. Російський державний бюджет передбачає ціну експортної нафти близько 42 доларів, у разі постачання за нижчою ціною бюджет не отримує запланованих доходів.

Тригерами березневого обвалу стали поширення нового коронавірусу в світі та провал угоди нафтового картеля ОПЕК та його партнерів. У межах ОПЕК+ не лише не домовилися про додаткове скорочення видобутку, але й не продовжили попередні обмеження. Між найбільшими за обсягами учасниками угоди, Росією та Саудівською Аравією, фактично розпочалася цінова війна. Саудити пропонують споживачам, орієнтованим раніше на купівлю російської нафти, нижчу ціну, щоб витиснути конккурента з ринку.

leave a reply: