Рада директорів Міжнародного валютного фонду 21 серпня винесла рекомендацію скасувати вікові обмеження для посади генерального директора установи. Це дозволить затвердити кандидатуру представниці Болгарії Кристаліни Ґеорґієвої.

66-річна Ґеорґієва не може очолити МВФ за чинними правилами, які передбачають, що на цю посаду обирають людей, не старших за 65 років, і вони не можуть працювати на ній після 70.

У Світовому банку, де Ґеорґієва є виконавчою директоркою з січня 2017-го, немає вікових обмежень для керівних посад.

Для її призначення також потрібне схвалення Ради директорів МВФ, де засідають представники всіх 189 країн-членів, якщо до 6 вересня не з’явиться інших кандидатів на цю посаду.

Читайте також: Представник президента в Кабміні: переговори з МВФ відбудуться не раніше ніж у середині вересня​

Уряди країн Євросоюзу обрали Ґеорґієву своєю кандидаткою на посаду директорки-розпорядниці МВФ на початку серпня. Після голосування вона повідомила, що подала запит на адміністративну відпустку зі своєї роботи у Світовому банку.

Втім, Велика Британія не брала участі у голосуванні країн ЄС. За окремими повідомленнями ЗМІ, прем’єр-міністр королівства Борис Джонсон хоче, щоб МВФ очолив колишній британський міністр фінансів Джордж Осборн за підтримки Сполучених Штатів.

У разі затвердження своєї кандидатури Ґеорґієва замінить на посаді директорки-розпорядниці МВФ колишню міністерку фінансів Франції Крістін Лаґард, яка залишає МВФ із 12 вересня. Вона претендує на посаду керівниці Європейського центрального банку.

leave a reply: