Секретар Ради національної безпеки і оборони України заявив, що питання криптовалют не може залишатися поза увагою держави, зважаючи на швидкий розвиток ринку криптовалют у світі.

Подальше відсторонення держави від цього питання та правовий вакуум на ринку криптовалют через відсутність законодавчої та нормативної бази «створює загрози для економіки й безпеки держави», сказав Олександр Турчинов на засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки.

Як мовиться в повідомленні РНБО, цей центр своїм рішенням доручив відповідним органам влади створити робочу групу з питання криптовалют. Вона має напрацювати нормативно-правові пропозиції щодо регулювання цього питання, визначення державного регулятора і порядку функціонування ринку криптовалют, порядок проведення моніторингу транзакцій з використанням криптовалют та ідентифікації суб’єктів криптовалютних операцій, а також порядок оподаткування доходів від здійснення криптовалютних операцій відповідно до вимог законодавства України. До групи мають увійти представники Національного банку України, Міністерства фінансів України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, Служби безпеки України, Національної поліції України, Державної служби фінансового моніторингу України, Державної фіскальної служби України та Державної служби спеціального зв’язку і захисту інформації України.

Крім того, повідомили в РНБО, Національний банк України опрацьовує питання доцільності випуску власної криптовалюти.

За інформацією керівництва НБУ, СБУ і НПУ, відсутність зовнішнього та внутрішнього контролю за обігом криптовалюти та анонімність розрахунків створюють потенційні передумови для використання її з метою легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, оплати заборонених до вільного обігу товарів, зокрема, наркотиків і зброї, дає можливість фінансування тероризму, зокрема на окупованих територіях України.

leave a reply: