Нові санкції з боку США загрожують постачанню газу до Європи, заявив голова ради директорів російського газового монополіста «Газпром» Віктор Зубков.

«Коли проект (газопроводу «Північний потік-2» – ред.) виходить на добру реалізацію, коли закінчилося основне проектування і вже на тисячу кілометрів ми розмістили труби… починаються чергові інсинуації, посилення санкцій проти Росії в галузі енергетики», – сказав високопосадовець «Газпрому» на засіданні ділової ради Росія – Австрія.

Як передає російська інформагенція «РИА Новости», Зубков вважає, що цими санкціями Вашингтон переслідує свої економічні інтереси, лобіюючи американські енергетичні компанії в Європі.

Міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель і канцлер Австрії Крістіан Керн 15 червня розкритикували схвалення Сенатом США нових санкцій проти Росії. У спільній заяві у четвер Ґабріель і Керн, зокрема, заявили, що американські законодавці в такий спосіб лобіюють власні економічні інтереси.

Високопосадовці заявили, що від нових санкцій може постраждати європейський бізнес, залучений у транспортування газу з Росії. На думку Ґабріеля і Керна, ці санкції можуть привести до витіснення поставок російського газу з ринку ЄС та заміну їх газом зі США.

Міністр закордонних справ Німеччини і канцлер Австрії додали, що «енергозабезпечення Європи – це справа самої Європи, а не США».

Сенат США остаточно схвалив законопроект про нові санкції проти Росії, мета яких – покарати Кремль за ймовірне втручання Росії в американські вибори у 2016 році, анексію Криму та підтримку президента Сирії Башара Асада.

Сенатори виступили за доповнення переліку юридичних і фізичних осіб із Росії, щодо яких застосують обмежувальні заходи. Проект, зокрема, пропонує скоротити максимальний термін ринкового фінансування російських банків, які перебувають під санкціями, до 14 днів, компаній нафтогазового сектора – до 30 днів.

Щоб нові санкції набрали чинності, їх іще мають підтримати у Палаті представників, а також повинен підписати президент США Дональд Трамп.

leave a reply: