В енергохолдингу ДТЕК, який контролює український підприємець Рінат Ахметов, заявили, що фіксують спроби угруповань сепаратистів на окупованій частині Донбасу продавати за кордон вугілля антрацитової групи з захоплених там шахт, які належать холдингові.

Зокрема, як повідомив на прес-конференції в Києві виконувач обов’язків генерального директора компанії «ДТЕК Енерго» Дмитро Сахарук, у компанії вже «бачать» спроби влаштувати постачання близько 50 тисяч тонн антрациту до Туреччини, також корабель у 30 тисяч тонн «збирають» до Іспанії.

Посадовець наголосив, що холдинг уже попередив турецьку й іспанську сторони про наслідки можливого здійснення таких оборудок.

Він нагадав, що ДТЕК уже попереджав імовірних покупців викраденого вугілля компанії, що всі спроби збуту цього вугілля є злочином, і ДТЕК буде відслідковувати будь-які випадки незаконного переміщення цього товару і в разі, якщо виявлять випадки незаконного використання та реалізації антрациту, звернеться до правоохоронних органів, судів та міжнародних організацій для вжиття заходів до винних осіб, а також ініціюватиме українські і міжнародні санкції щодо них.

За його словами, до захоплення сепаратистами шахти холдингу ДТЕК на окупованій території, що працювали у правовому полі України, планували за цей рік видобути 8 мільйонів тонн антрациту – з яких 1 мільйон уже вивезли на вільну територію України, ще 2 мільйони піде на Старобешівську ТЕС, що працює на окупованій території, – і має залишитися ще 5 мільйонів тонн, які сепаратистам треба буде кудись подіти.

Сахарук звернув увагу, що в Росії, з якою пов’язані сепаратисти, ринок переповнений антрацитом власного видобутку, тому сепаратисти намагаються продати його на експорт – враховуючи його нелегальне походження, можливо, зі знижкою у 30–50 відсотків.

15 березня компанії ДТЕК і «Метінвест», підконтрольні Рінатові Ахметову, заявили про повну втрату контролю над своїми підприємствами на окупованій території Донбасу, які до захоплення працювали у правовому полі України. Угруповання «ДНР» і «ЛНР» заявили тоді, що запровадили «зовнішнє управління» на всіх підприємствах української юрисдикції, які працювали на територіях, захоплених цими угрупованнями, – на знак протесту проти блокади активістами торгівлі з непідконтрольною територією.

leave a reply: