У Кривому Розі працівники двох шахт ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» – «Батьківщина» та «Тернівська», які не виходили із забою, вимагаючи підвищення зарплати, після переговорів з керівництвом підприємства піднялись на поверхню. Про це Радіо Свобода повідомив голова міської організації Незалежної профспілки гірників України Юрій Самойлов.

За його даними, генеральний директор підприємства Федір Караманиць особисто спілкувався з шахтарями, які не виходили із забою і проводили під землею збори трудових колективів. Як поінформував Юрій Самойлов, переговори завершились домовленостями щодо поетапного збільшення заробітної плати на підприємстві, починаючи з травня.

«Від травня планується підвищення заробітної плати на 20%, з серпня – ще на 30%. Також планується поступове підвищення середньої зарплати до 25 тисяч гривень для основних категорій професій. З 11 травня збереться робоча група за участі представників трудових колективів та адміністрації підприємства для розроблення графіку підвищення заробітної плати. Єдине, оскільки це стихійна акція, тому частина шахт уже провела переговори, а частина ще в процесі», – сказав Юрій Самойлов.

За словами гірників шахти «Тернівська», з якими вдалось поспілкуватись Радіо Свобода, працівники нічної зміни вже вийшли на поверхню, робота шахти впродовж дня не зупинялась.

«Робота жодної з шахт сьогодні не припинялась, гірники відчувають свою відповідальність за робочий процес. Водночас трудові колективи залишають за собою право у випадку не знаходження порозуміння з адміністрацією провести повторні збори на робочих місцях», – сказали шахтарі.

На Криворізькому залізорудному комбінаті Радіо Свобода підтвердили сам факт переговорів з робітниками, однак докладних коментарів поки не надали.

У четвер в Кривому Розі після нічної зміни не вийшли на поверхню близько 400 працівників чотирьох шах ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» – шахт «Батьківщина», «Гвардійська», «Тернівська» та «Жовтнева». Головна вимога, висловлена на зборах трудових колективів під землею, – підвищення оплати праці гірників до рівня 2012 року, коли їхня зарплата в перерахунку на долари США складала близько тисячі.

ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» – найбільше в Україні підприємство з видобутку залізної руди підземним способом.

leave a reply: