Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомила, що ще з суботи, 20 травня, діє новий порядок пропуску підконтрольних вантажів у режимі транзиту через територію України до Придністровського регіону Молдови.

Відповідно до розпорядження головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 17.05.2017 № 33, пропуск такого транзиту тепер здійснюється лише за умови його погодження з Національним агентством безпеки харчових продуктів Республіки Молдова, мовиться в повідомленні.

У «Держпродспоживслужбі» наголосили, що ця вимога відповідає угоді про співпрацю в галузі ветеринарії країн СНД, яку парафували, зокрема, представники України і Молдови. Відповідно до цієї угоди, під час імпорту та міжнародного транзиту в обов’язковому порядку завчасно оформлюються дозволи центральних державних ветеринарних органів сторін, на території яких ввозиться та через території яких транспортується підконтрольний вантаж.

Оскільки дія цієї угоди не поширюється на відносини з самопроголошеною й невизнаною Придністровською Молдавською Республікою, що є сепаратистським регіоном Молдови, підтримуваним Росією, й було ухвалене згадане рішення з метою забезпечити виконання угоди, мовиться в повідомленні. Таке рішення також відповідає вимогам Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ).

Останнім часом з’являються повідомлення про те, що Україна на придністровській ділянці кордону з Молдовою запроваджує спільний контроль із представниками законної влади Молдови – прикордонниками, митниками тощо. У Придністров’ї, де розташовані російські війська, у відповідь скаржаться на «блокаду» проросійського регіону.

leave a reply: