Голова КНР Сі Цзіньпін звернувся до урядів із закликом домагатися «більшої відкритості і співпраці» і «відмовитися від протекціонізму» задля глобального економічного зростання. Про це китайський лідер заявив 15 травня в Пекіні на форумі «Один пояс, один шлях», учасниками якого є представники 29 країн Азії, Європи та Африки.

«У світі зростання, взаємозалежності і викликів жодна країна не може давати раду цим викликам або вирішувати світові проблеми самотужки», – сказав Сі, який сидів поруч з президентом Росії Володимиром Путіним.

Сі Цзіньпін пообіцяв виділити додатково 124 мільярди доларів на реалізацію торговельної ініціативи Китаю, який прагне сполучити країну з Африкою, Азією і Європою через мережу портів, залізниць, автошляхів і промислових парків.

Пекін нині декларує себе захисником вільної торгівлі в час, коли президент США Дональд Трамп поставив під сумнів вигоду від торговельних угод із іншими країнами.

Росія дотепер обережно реагувала на ініціативу Пекіна, оскільки, як вважають аналітики, реалізація задумів керівництва КНР може посилити вплив Китаю в Центральній Азії за рахунок Москви. Але 15 травня Путін висловив підтримку цьому плану і додав, що Росія має намір бути активно залучена.

leave a reply: