Місія Міжнародного валютного фонду прибула в Україну. Про це повідомив представник українського офісу МВФ.

З його слів, місія працюватиме в Україні до 25 травня.

Серед питань, які місія МВФ має обговорити, – пенсійна реформа, зміни в податковій і митній політиці, прогрес у відшкодуванні ПДВ і виконання бюджету.

Востаннє місія МВФ працювала в Україні з 3 до 17 листопада 2016 року,  а 3 квітня 2017 року Україні надали транш на 1 мільярд доларів 3 квітня 2017 року.

Уже 6 квітня речник Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс заявив, що ще цього року Україна може отримати від МВФ іще три транші позики на загальну суму близько 4,4 мільярда доларів, але наголосив, що це обумовлене виконанням реформ, передбачених програмою співпраці.

Як сказав він на прес-конференції у Вашингтоні, головними цілями програми на наступні кілька місяців є, зокрема, всеосяжна пенсійна реформа, поступ у приватизації, створення ринку продажу сільськогосподарських земель, також важливим елементом цієї програми є рішуча боротьба з корупцією.

Загалом, за даними Національного банку, до кінця року Україна очікує надходження 4,5 мільярдів доларів США від МВФ та 1,3 мільярдів від Єврокомісії. Водночас, до кінця 2019-го Україна повинна виплатити 12,8 мільярдів доларів зовнішнього боргу.

У березні 2015 року між МВФ і Україною була затверджена чотирирічна програма розширеного фінансування на суму близько 17,5 мільярдів доларів США. Наразі, разом із нинішнім траншем, МВФ надав Україні за цією програмою близько 8 мільярдів 380 мільйонів доларів. Метою програми є відновлення економіки України, відновлення її незалежності від зовнішніх джерел, зміцнення державних фінансів, утримання фінансової стабільності і підтримка економічного зростання шляхом структурних і управлінських реформ за одночасного захисту найменш вразливих верств.

leave a reply: