Прес-секретар «Луганського енергетичного об’єднання» Євген Наседкін в ефірі Радіо Свобода заявив, що борг Луганщини перед державним підприємством «Енергоринок» становить близько п’яти мільярдів гривень.

«На початку 2014 року борг «Луганського енергетичного об’єднання» перед «Енергоринком» складав близько 700 мільйонів гривень. На цей момент цей борг становить близько 5,2 мільярда гривень. Водночас саме користувачі нам винні 5,5 мільярдів, із них 5 мільярдів – це борг користувачів непідконтрольної Україні території», – зазначив Наседкін.

Також прес-секретар озвучив рівень заборгованості місцевих підприємств.

«Один мільярд боргу у Алчевського металургійного комбінату, який до останнього часу працював в українському правовому полі. 500 мільйонів гривень – у «Свердловантрациту», майже 200 мільйонів гривень – «Краснодонвугілля», – сказав Наседкін.

За його словами, наразі механізми відшкодування боргу не обговорювалися: «Жодних домовленостей немає, жодного розуміння, як повертати борг немає. Суми астрономічні, навіть не уявляю, як це буде відбуватися». 

Раніше заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука в ефірі ICTV повідомив, що загальний борг Донецької і Луганської областей за електроенергію становить близько 11 мільярдів гривень – 5,2 і 5,8 мільярда відповідно.

Пізно ввечері 24 квітня Луганськ та інші населені пункти на неконтрольованій українським урядом частині Луганщини залишилися без електропостачання. Відключення було нетривалим, в окупованому обласному центрі світло зникло о 23:43, а з’явилося о 0:15 25 квітня, повідомляють сайти сепаратистів.

А вночі 25 квітня угруповання «ЛНР» припинило постачання електроенергії кільком підконтрольним уряду України населеним пунктам Луганської області. Упродовж дня 25 квітня енергетики планують відновити електропостачання. 

Національна енергетична компанія «Укренерго» ввечері 24 квітня повідомила, що з 25 квітня подача електроенергії на територію окремих районів Луганської області припиняється. Причиною припинення є несплата протягом тривалого часу за поставлену і спожиту на неконтрольованій території електроенергію.

leave a reply: