За останні 3 роки частка банків з російським державним капіталом на ринку України зменшилася з 45% до 8%. Про це в ефірі Радіо Свобода розповів голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

«Банки зменшили мережу відділень на 42%. Впродовж 3 років вклади населення у цих банках також зменшилися майже у 2 рази у гривні та майже у 4 рази в іноземній валюті», – заявив Богдан Данилишин.

За його словами, у кожному з банків з російським капіталом ще з 2014 року працює куратор від НБУ, який ретельно відстежує всі операції.

При цьому, щоб обмежити роботу російських банків в Україні не достатньо лише рішення НБУ.

«Зараз в Україні працює п’ять банків з державним російським капіталом. У цих банках обслуговуються мільйони наших співвітчизників і тисячі підприємств. НБУ застосував всі обмеження, які передбачені рішенням РНБО та указами президента. Аби обмежити роботу банків з російським капіталом, потрібна політична воля. За відповідний законопроект має проголосувати Верховна Рада або рішення має ухвалити РНБО», – наголосив голова ради НБУ.

Раніше в НБУ заявили, що можуть застосувати санкції до «Сбербанку» – дочірнього банку Сбербанку Росії в Україні. 7 березня «Сбербанк Росії» повідомив, що «готовий до обслуговування осіб, які звернулися з паспортами «ДНР» і «ЛНР», у всіх філіях банку». 

leave a reply: