Росія відхилила вимогу України про створення експертної групи Світової організації торгівлі щодо розгляду спору про обмеження транзиту поставок товарів з України у треті країни, повідомила у Facebook заступник міністра економічного розвитку торгівлі України Наталія Микольська.

«Як і очікувалося, РФ використала єдиний шанс відхилити вимогу про створення групи експертів на першому засіданні відповідно до правил та процедур урегулювання суперечок у рамках СОТ. Україна продовжить процедуру оскарження обмежувальних заходів Росії щодо транзитного руху і винесе вимогу про створення групи експертів на наступному засіданні Органу врегулювання суперечок СОТ, на якому, відповідно до статті 6 Домовленості про правила та процедури врегулювання суперечок СОТ, буде прийняте рішення про створення Групи експертів, незалежно від позиції Російської Федерації», – написала вона.

Україна направила в СОТ вимогу про формування групи експертів у рамках цієї справи 9 лютого, однак повідомлення про ведення переговорів щодо цього з’являлись ще на початку липня минулого року.

1 липня 2016 року збіг піврічний термін попередніх російських обмежень на транзит товарів із України через територію Росії, що формально стосувався транзиту до Казахстану. Але 3 липня президент Росії Володимир Путін видав новий указ, яким знову запровадив попередні обмеження, цього разу в розширеному вигляді. Зокрема, вони стали стосуватися також транзиту до Киргизстану. Діятимуть нові обмеження до 31 грудня 2017 року.

leave a reply: