Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував розгляд на засіданні уряду 1 березня порядку переміщення товарів між підконтрольною та непідконтрольною територією України на Донбасі.

«Ми завтра ухвалимо рішення уряду щодо критичних позицій, які важливі для економіки України для забезпечення нашої енергетичної незалежності. І це правило, яке буде регламентувати переміщення саме критичної, невеликої кількості потрібних компонентів», – сказав він.

Окрім того, Гройсман звернувся до учасників блокування залізниці на Донбасі із пропозицією відвідати українські підприємства, які, за його словами, через дії активістів можуть зупинити роботу, і пояснити мотиви своїх дій працівникам, що можуть лишитися без роботи.

У січні активісти, серед яких депутати Верховної Ради та люди, що називають себе ветеранами АТО, розпочали блокаду деяких ділянок залізниці з вимогою припинити, за їхніми словами, торгівлю з окупованими районами Донбасу. У Києві після цього відбулося кілька акцій протесту зі схожими вимогами.

15 лютого уряд ухвалив рішення про запровадження надзвичайних заходів в енергетиці на місяць, починаючи від 17 лютого. У Кабміні стверджують, що це рішення ухвалили у зв’язку з блокадою залізниці на Донбасі і, як наслідок, обмеженням поставок вугілля антрацитової групи.

16 лютого президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури». Згідно з документом, уряд має затвердити порядок переміщення товарів з і до окупованої території Донбасу, а також створити перелік товарів, заборонених для ‎переміщення.‎ Кабмін також має тимчасово припинити експорт вугілля з України й ухвалити нову ‎Енергетичну стратегію України.‎

leave a reply: