На міжбанківському валютному ринку 15 травня вперше за кілька тижнів тренд змінився, відбувається послаблення гривні щодо долара США. Станом на 13:00 торги відбуваються на рівні 26 гривень 35-38 копійок за долар, свідчать дані профільного сайту «Мінфін», який відстежує перебіг торгів.

«Торги по долару перед обідом на піку активності. Тривають операції по лотах до 1 мільйона доларів при черговій невеликій перевазі попиту над пропозицією, що відбивається на котируваннях», – відзначають аналітики.

НБУ встановив о 12:00 довідкове значення курсу на рівні 26 гривень 38 копійок за долар.

Ще зранку 14 травня тенденції були іншими, пропозиція долара перевищувала попит, і котирування наближалися до позначки 26 гривень за долар.

Серед чинників, що грали на користь гривні, фахівці відзначали чергове розміщення облігацій внутрішньої державної позики – для купівлі номінованих у гривні цінних паперів нерезиденти продавали іноземну валюту. Також на ринок впливає наближення дат платежів компаній до бюджету, для чого потрібна гривня.

Але для учасників ринку стало сигналом для розвороту також досягнення гривнею річного максимуму щодо долара США.

Курс, встановлений Нацбанком за результатом торгів 13 травня (26 гривень 11 копійок), став повторенням річного максимуму. Востаннє на рівні 26,11 щодо долара гривня перебувала 21 травня 2018 року.

leave a reply: