Майже 60% митних експертів з компаній, які входять до Європейської бізнес-асоціації, не помітили зниження корупції – про це свідчать дані опитування, яке ЄБА опублікувала 28 серпня.

Дослідження охоплює період з січня по серпень 2018 року. На основі відповідей підприємців автори вивели Митний індекс – оцінку якості сервісів на митниці. Цього року вона склала 2,91 бали, тоді як у другому півріччі 2017 року становила 3,05 балів, а на початку 2017-го – 2,9.

Так, за висновками дослідників ЄБА:

58,6% опитаних не помітили зміни в рівні корупції на митниці
20,7% вважають, що вона дещо зменшилась
10,3% – що істотно зменшилась
6,9% – що рівень корупції дещо виріс
3,4% – що виріс істотно

При цьому більшість – 44,8% опитаних – скоріше задоволені або цілком задоволені роботою митниці.

Читайте також: «Прикордонники запобігли вивезенню з України старовинної книги – ДПС​»

Говорячи про основні труднощі, пов’язані з проходженням митниці, експерти називають недосконалість системи проходження фітосанітарного, екологічного, радіологічного контролю, а також недоліки в роботі «Єдиного Вікна». 8,6% опитаних не користуються ним взагалі, хоча 37,7% тих, що користуються, цілком задоволені його роботою.

«Бізнес-спільнота сподівається, що питання вдасться врегулювати максимально оперативно і вже осінню буде прийнято законопроект №7010 щодо «єдиного вікна». Адже його ключова мета – зменшити час митного оформлення товарів та зробити митний контроль більш ефективним», – заявляють в Європейській бізнес-асоціації.

Про запровадження системи «єдиного вікна» уряд оголосив ще в 2016 році. В липні 2018 року Верховна Рада ухвалила відповідний законопроект, проте президент Петро Порошенко повернув його до парламенту на доопрацювання.

leave a reply: