Обсяг приватних грошових переказів до України в січні – травні 2018 року становив 4,5 мільярда доларів, заявив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook 7 серпня, розмірковуючи про українську еміграцію.

За його словами, кількість приватних грошових переказів до України за перші п’ять місяців цього року на 30% перевищила минулорічний показник.

«І теорія, і практика доводять, що на короткостроковому горизонті міграція може принести дуже великі вигоди як для мігрантів та їхніх родин, так і для країни походження. Зменшення безробіття і неповної зайнятості, скорочення масштабів бідності, підвищення доходів і добробуту – далеко не повний перелік позитивних наслідків міграції для мігрантів та їх сімей. Часто вони включають поліпшення інших аспектів людського розвитку, таких як освіта та охорона здоров’я», – заявив Данилишин.

Він додав, що держава, зі свого боку, отримує більші обсяги грошових переказів, які зазвичай є менш волатильними і надійнішими джерелами іноземної валюти, ніж інші потоки капіталу в багатьох країнах, що розвиваються.

Водночас, на його думку, довгострокові наслідки є «набагато менш позитивними».

«По факту держава отримує менше населення працездатного віку, втрачає освічену молодь та кваліфікованих спеціалістів, відчутно зростає тиск на державні фінанси», – пише Данилишин.

7 березня віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко в ефірі телеканалу ZIK заявив, що залежно від сезону за кордоном працює від 2,5 до 4 мільйонів українців.

leave a reply: