Один із найбільших українських банків, «Приватбанк», повідомив суду про підстави всесвітнього арешту активів своїх колишніх акціонерів, Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. Про це інформує 1 серпня прес-служба фінансової установи за підсумками п’ятиденних слухань у Високому суді Лондона, які тривали п’ять робочих днів, з 25 до 31 липня.

«Протягом слухання банк представив Високому суду детальні аргументи та докази щодо позову та судового наказу про всесвітній арешт активів, який був виданий для забезпечення позову», – ідеться в заяві банку.

«Позов як підстава для судового наказу про арешт активів включає заяви, що пан Коломойський та пан Боголюбов незаконно привласнили з банку 1,9 мільярда доларів США у 2014 році шляхом укладення низки удаваних правочинів, що мали наслідком переказування грошових коштів компаніям, якими вони таємно володіли чи контролювали», – вказує «Приватбанк».

Сам Ігор Коломойський чи його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов не коментували перебігу процесу в лондонському суді.

У червні 2018 року Національний банк України подав нові позови в суди Швейцарії та України проти одного з колишніх акціонерів «Приватбанку» Ігоря Коломойського. Судові справи стосуються виконання Коломойським його зобов’язань за наданими у 2016 році особистими поруками на користь Національного банку, повідомляє регулятор.

«Мета позовів – забезпечити погашення кредитів рефінансування, які Національний банк надав «Приватбанку» в період між 2008 та 2015 роками», – зазначається в повідомленні НБУ.

Загалом йдеться про погашення Ігорем Коломойським заборгованості за п’ятьма кредитними угодами на суму близько 10 мільярдів гривень.

Читайте також: Коломойський після 8 місяців у Женеві: «Поїхати сьогодні в Україну було б украй необдумано»

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

leave a reply: