Світлана Ємельянова, екс-дружина судді Артура Ємельянова, уклала договір про інвестиції на $1 млн 300 тис у закордонний цигарковий бізнес. Як ідеться у розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», компанія Svitland Global, засновницею і директоркою якої є Світлана Ємельянова, погодилася інвестувати цю суму у цигарковий бізнес Віталія Кіро. Люди Кіро, у тому числі його дружина, є серед партнерів фабрики у Жовтих Водах «Юнайтед табако», пов’язаної із Русланом Журилом.

Саме ця фабрика, як довели раніше журналісти програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу UA: Перший) виготовляє цигарки із підробними акцизними марками.

Телеканал «Жовта річка» у лютому 2018 року повідомляв, що ця тютюнова фабрика відкрилася за сприяння народного депутата від «Народного фронту» Олега Кришина. Заступником директора із загальних питань «Юнайтед табако» працює Микола Журило – рідний брат Руслана Журила, який раніше працював на керівній посаді на державному підприємстві «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». Руслан Журило фігурує як підозрюваний в організації розкрадань на мільйони доларів на цьому держпідприємстві у справі НАБУ разом із екс-депутатом та одним зі спонсорів тієї ж партії «Народний Фронт Миколою Мартиненком».

Журналісти«Наших грошей» також зафільмували, що сам суддя Артур Ємельянов 6 і 20 червня 2018 року мав зустрічі із Русланом Журилом.

«Вперше вони зустрілися 6 червня, і після їхньої зустрічі Верховний суд ухвалив рішення у господарській справі, яке відтягує оголошення Журилу ще однієї підозри. 14 червня «господарська палата Верховного суду направила справу про розірвання договорів на купівлю сірки для держпідприємства «СхідГЗК» на новий розгляд, – йдеться у розслідуванні. – За матеріалами слідства, держпідприємство, яке очолював раніше Журило, купувало сірку в приватної фірми «Торговий дім Еко-Сервіс», яка пов’язана із Журилом. Якби суд визнав договори недійсними, детективи отримали б достатньо підстав для оголошення Руслану Журилу підозри».

«Господарська палата» нового Верховного суду розташована у тій самій будівлі, де і розформований Вищий господарський суд, у якому Ємельянов залишається суддею. Двоє з трьох суддів, які ухвалювали рішення, раніше працювали разом з Ємельяновим. Після зустрічі із Журилом і перед прийняттям рішення Верховним судом Ємельянов відвідав будівлю суду.

Вдруге Журило та Ємельянов зустрілися 20 червня. Наступного дня Шевченківський суд Києва повернув Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі обвинувальний акт у «справі Мартиненка», де Журило також є підозрюваним.

22 червня, після виходу сюжету про цигаркову фабрику і фальшиві акцизні марки,журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» зафіксували авто, яке належить нардепу Олегу Кришину, біля офісу судді Артура Ємельянова.Сам депутат заперечив зв’язок із суддею.

Суддя Артур Ємельянов також є фігурантом журналістських розслідувань про рейдерство та корупцію. У жовтні 2017 року програма «Схеми» опублікувала розслідування «Легенда судді Артура Ємельянова».

Як вдалося з’ясувати журналістам, його колишня дружина Світлана Ємельянова володіє елітною нерухомістю за кордоном. Йдеться про віллу в Анталії та апартаменти в Дубаї, два готелі у Відні, а також німецьку фірму, яка керує трьома готелями у Франкфурті-на-Майні.

Більшість знайденого журналістами іноземного майна Світлана Ємельянова придбала до 2014 року включно, тобто в період, поки перебувала в офіційному шлюбі з українським суддею. При цьому, згідно з даними української податкової, які програма «Схеми» отримала від своїх джерел, за період протягом 2001-2014 років вона офіційно заробила близько 3 мільйонів гривень. Увесь цей час колишній чоловік Світлани Артур Ємельянов працював на посаді судді.

Журналісти дослідили, що колишнє подружжя продовжує разом відпочивати, має спільний побут і дійшли висновку, що їхнє розлучення могло бути фіктивним і спрямованим на те, щоб приховати перевищення розміру витрат членів сім’ї Артура Ємельянова над їхніми доходами.

leave a reply: