Європейська комісія була проінформована українською владою про можливу надзвичайну ситуацію у зв’язку зі зменшенням поставок газу з боку Газпрому і готова почати переговори зі сторонами. 

Про це заявила речниця Європейської Комісії Анна-Кайза Ітконен під час брифінгу в Брюсселі. 

«Ми серйозно ставимося до такого занепокоєння наших українських партнерів і ми готові працювати з українською та російською владою», – сказала представник ЄК. 

Вона розповіла, що віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного Союзу Марош Шефчовіч вчора, 1 березня, мав розмову з главою МЗС України Павлом Клімкіним, в якій українська сторона попросила почати консультації з приводу врегулювання проблеми. 

«ЄС готовий сприяти таким перемовинам, якщо є відповідний запит від обох сторін», – сказала Ітконен, додавши, що сьогодні Шефчовіч проведе консультації з міністрами енергетики України і Росії. 

Як повідомляло Радіо Свобода, в Україні до 7 березня запровадили національний план дій в енергетиці щодо обмеження споживання природного газу. Це сталося після зменшення подачі палива з боку Росії. Також Кабінет міністрів України доручив навчальним закладам повністю зупинити роботу до 6 березня.

 * * *

28 лютого компанія НАК «Нафтогаз України» повідомила про перемогу в Стокгольмському арбітражі над російським газовим монополістом, компанією «Газпромом» у суперечці щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. «Газпром» заявив про незгоду з рішенням Стокгольмського арбітражу.

У компанії «Укртрансгаз» заявили 1 березня про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС і додали, що падіння тиску на вході системи ускладнює його транзит і споживання. Російська сторона наразі це не коментувала.

Україна 1 березня надіслала ноту ЄС, в якій попередила про відмову Росії виконувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту, повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

leave a reply: