Російська компанія «Газпром» компенсує суму переплати за газ, до якої був змушений вдатися «Нафтогаз України» в перші дні весни. Про це 5 березня заявив комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«34% переплати за імпортний газ у березні будуть компенсовувати не українці, а «Газпром». Нагадаю, що «Газпром» підступно, без попередження, в період аномальних холодів, не виконав контрактні зобов’язання і не став поставляти газ. Хоч до цього сам виставив за рахунок за березень, який «Нафтогаз» повністю оплатив», – відзначив Вітренко.

Представник «Нафтогазу» пояснив, чому минулого тижня під час похолодання українська компанія не мала додаткових обсягів газу.

«Ціни на газ у Європі у ті конкретні дні доходили до 1 тисячі доларів за тисячу кубометрів… і якщо б ми купували газ на ті дні «для підстраховки», то вся вартість газу лягла б нам на збитки, які б нам ніхто не мав компенсувати… Тепер «Газпром» має нам сплатити компенсацію за невиконання контрактних зобовязань щодо поставки газу у березні, про що він вже був офіційно попереджений», – вказав фахівець.

Упродовж двох днів 2 та 3 березня віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович провів консультації з українською та російською стороною щодо газової суперечки.

28 лютого компанія НАК «Нафтогаз України» повідомила про перемогу в Стокгольмському арбітражі над російським газовим монополістом, компанією «Газпромом» у суперечці щодо компенсації на суму 4,63 мільярда доларів за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. «Газпром» заявив про незгоду з рішенням Стокгольмського арбітражу, у компанії оголосили про початок процедури розірвання контрактів з НАК «Нафтогаз України» на поставку й транзит газу.

1 березня у компанії «Укртрансгаз» заявили про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС і додали, що падіння тиску на вході системи ускладнює його транзит і споживання. Уряд запровадив національний план дій в енергетиці щодо обмеження споживання природного газу.

leave a reply: