У 2018–2020 роках Національний банк України та Кабінет міністрів мають сплатити понад 16 мільярдів доларів США за зовнішніми боргами, повідомили в НБУ.

«Тому, на думку Національного банку, для збереження макрофінансової стабільності України критично важливим є продовження співпраці з МВФ у рамках на лише поточної, а й нової програми», – наголосили в НБУ.

 Національний банк у 2018 році очікує надходження близько 2 мільярдів доларів США від Міжнародного валютного фонду, а також сподівається на отримання урядом кредитів від Європейського союзу та Світового банку.

«Це дасть змогу збільшити міжнародні резерви до 20,5 мільярдів доларів США (або 3,7 місяця імпорту майбутнього періоду) на кінець 2018 року. Однак у 2019 та 2020 роках через пікові виплати за зовнішнім державним боргом очікується формування дефіциту зведеного платіжного балансу й скорочення міжнародних резервів», – заявили в НБУ.

У березні 2015 року між МВФ і Україною була затверджена чотирирічна програма розширеного фінансування на суму близько 17,5 мільярдів доларів США. Наразі МВФ надав Україні за цією програмою близько 8 мільярдів 380 мільйонів доларів.

У Міністерстві фінансів України раніше заявляли, що очікують надходження нового траншу кредиту МВФ на початку 2018 року.

leave a reply: