«Укрзалізниця» планує підвищити тарифи на пасажирські перевезення у 2018 році, заявив виконувач обов’язків голови правління компанії компанії Євген Кравцов в інтерв’ю телеканалу «112.ua».

«З пасажирськими перевезеннями ситуація досить складна в плані тарифів. Тариф на пасажирські перевезення не піднімався вже кілька років. Ми бачимо необхідність підвищення тарифу в нинішньому році. У фінансовий план на 2018 рік ми заклали цифри дворазового підвищення на 10% кожна. Два рази по 10%, щоб це було плавно і не так помітно для людей», – сказав Кравцов.

Він зазначив, що «пасажирське господарство для УЗ збиткове».

«Питання розміру збитків дещо інше, тут по-різному можна обраховувати. Вантажне ж прибуткове, і тут є, безумовно, питання перехресного субсидування. Пасажирське господарство у нас субсидується за рахунок вантажного – факт є факт. Крім того, у нас субсидування всієї УЗ в цілому за рахунок з’їдання коштів протягом багатьох років амортизацією. Тобто навіть ті гроші, які компанія заробляла, вона не реінвестувала, а «проїдала». Зараз починаємо інвестувати», – заявив Кравцов.

В.о. голови «Укрзалізниці» додав, що необхідність підвищення тарифів обумовлена також тим, що, «наприклад, у соціальному сегменті (плацкартних перевезень) квитки часто дешевші, ніж на автобусне сполучення на аналогічних напрямках».

Тариф на пасажирські перевезення в Україні не змінювався з 2014 року. Тоді компанія планово підвищила тарифи на проїзд у пасажирських поїздах внутрішнього сполучення на 10% у всіх категоріях вагонів, окрім СВ і потягів категорії «Інтерсіті+».

leave a reply: