Президент Росії Володимир Путін продовжив на півроку заборону транзиту українських товарів у Казахстан та Киргизстан через Росію. Відповідний указ він підписав 30 грудня 2017 року, про що свідчать дані на російському порталі правової інформації.

Обмеження продовжене до 30 червня 2018 року, указ набув чинності 30 грудня.

Заборона на транзит українських товарів у Казахстан та Киргизстан через Росію діє від 1 січня 2016 року. У Кремлі пояснювали рішення призупиненням договору про зону вільної торгівлі між Україною та Росією.

Згідно з документом, «міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території Україна на територію Республіки Казахстан через територію Російської Федерації здійснюються тільки з території Республіки Білорусь за умови застосування до вантажних приміщень (відсіків) транспортних засобів та залізничного рухомого складу, приміщень, ємностей і інших місць, в яких містяться або можуть міститися товари, засобів ідентифікації (пломб), в тому числі, які функціонують на основі технології глобальної навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС».

У липні 2016 року віце-прем’єр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів закликав Казахстан вимагати від Росії скасувати обмеження на транзит.

leave a reply: