У перші години торгів на міжбанківському валютному ринку 26 січня відбувається посилення національної валюти щодо долара США, інформує сайт «Мінфін», який відстежує ситуацію на ринку.

«Пропозиція валюти активно перевищує попит з самого початку торгової сесії по долару. Котирування падають. Великі покупці поки не поспішають активно скуповувати валюту, попри зростання залишків на кореспондентських рахунках банків до 71,5 мільярда гривень», – вказують фахівці.

Станом на 11:00 за долар на міжбанку дають близько 28 гривень 55 копійок. Це на 20 копійок менше за офіційний курс гривні на 26 січня, встановлений Національним банком України за підсумками торгів у четвер.

НБУ 26 січня підвищив облікову ставку з 14,5% до 16% річних. За повідомленням прес-служби НБУ, таке рішення правління банку ухвалило 25 січня. Облікова ставка є одним із інструментів, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості залучених і розміщених коштів. Фактично вона визначає ціну грошей, це в тому числі впливає і на валютний ринок.

У березні 2015 року НБУ облікова ставка була на рівні 30%, згодом Нацбанк почав поступово знижувати облікову ставку.

leave a reply: