Колишня голова Національного банку України Валерія Гонтарева заперечує інформацію, викладену у розслідуванні арабської медіакомпанії «Аль-Джазіра», щодо сприяння виведенню за кордон коштів екс-президента Віктора Януковича. Її заяву, вперше оприлюднену ще в жовтні минулого року, НБУ повторно поширив на своїй Facebook-сторінці.

«Зараз деякі політики звинувачують мене у сприянні виведенню коштів «злочинною владою». Вважаю таке звинувачення нісенітницею, адже ці кошти не виводилися за кордон, а інвестувалися у внутрішній державний борг – це пряма позика державному бюджету, яку державі, у разі ухвалення закону про спецконфіскацію, не потрібно буде повертати. Принагідно хочу зауважити, що моя практична діяльність у компанії ICU головним чином була спрямована на управління активами. Я не мала стосунку безпосередньо до брокерської діяльності, про що, до речі, добре відомо усім професійним учасникам ринку», – мовиться у заяві Гонтаревої.

Напередодні арабська медіакомпанія «Аль-Джазіра», що працює в Катарі, повідомила,що інвестиційна компанія ICU (група «Investment Capital Ukraine») фактично допомагала Януковичу вивести із країни 1,5 мільярди доларів у період з 2012 по 2014 рік.

Якмовиться на сайті ICU, Валерія Гонтарева обіймала посаду голови ради директорів компанії з 2007-го до червня 2014-го, коли вона покинула посаду і продала свою частку.

Розслідувачі телеканалу «Аль-Джазіра» оприлюднили документ, який містить 95 сторінок і, зокрема, містить рішення Краматорського районного суду, за яким було конфісковано 1,5 мільярда доларів США, що належали колишньому президентові України Віктору Януковичу та його оточенню.

Водночас антикорупційна організація Transparency International Україна закликає в законному порядку опублікувати цей вирок, бо автентичність тексту вироку поки достеменно не підтверджено.

У квітні 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що суд у Краматорську на Донеччині схвалив рішення про конфіскацію коштів колишнього президента України Віктора Януковича і його оточення. Це рішення досі не оприлюднили.

Державне підприємство «Інформаційні судові системи», яке зобов’язане оприлюднити судове рішення у реєстрі, посилається на заборону органів прокуратури. Генеральна прокуратура, у свою чергу, стверджує, що визнала це рішення державною таємницею.

leave a reply: