Насторожити повинні пропозиції, в яких від здобувача чекають комунікабельності, не вказують зарплатну вилку або обіцяють після зарахування в штат підвищення зарплати від 40%. Поганий знак, якщо в компанії, яка не є режимним об’єктом, встановлені турнікети, а на робочих місцях немає фото і кімнатних квітів.

1. Випробувальний період вимірюється часом

Так, термін перед оформленням в штат не може (за трудовим законодавством) перевищувати трьох місяців. Але сам по собі час не може бути формою перевірки компетентності. Тому роботодавець повинен чітко визначити обсяг і суть завдань не в цілому по вашій посаді, а ті, при виконанні яких ви будете зараховані в штат, і при цьому не тягнути з зарахуванням протягом передбачених трьох місяців.

Наприклад: «Як тільки навчитеся корпоративній програмі і здасте під ключ такий-то проект — хоч через місяць беремо в штат». Інакше перед вами роботодавець, який не цінує професіоналів, сам толком не знає, чого хоче, і згодом у своїх вимогах буде так само неконкретним і непослідовним. А яке це — працювати під керівництвом любителя «сім п’ятниць на тижні», зрозуміло і без пояснень.

2. Не вказує зарплатну вилку

Безумовно, оплата праці залежить від компетентності та досвідченості співробітника і її розмір, як правило, обумовлюється при співбесіді або після виконання претендентом тестового завдання. Але зарплатна вилка на посаду в оголошенні бути повинна. Інакше ви маєте справу з фінансово неспроможним роботодавцем і таким, який потім гратиме з вами в кішки-мишки: як в питанні підвищення з/п, її своєчасної виплати, преміювання за додаткові досягнення, так і в обсязі та суті вашої роботи. Також вилку не вказує роботодавець, що веде сіру або чорну бухгалтерію.

3. Пропонує зарплату, де більш ніж 30% — премія

Все більше компаній сьогодні стимулюють працівників преміями і бонусами. Але не погоджуйтеся на роботу, де ваша зарплата буде складатися з премії більш ніж 30% — можете згодом місяцями отримувати лише 70% від очікуваної зарплати. Адже премію потім роботодавець може не платити — «фірма вже цілий квартал в збиток», «ви недостатньо добре працювали», «я вас штрафую за три запізнення» — і завжди буде правий.

Адже перевірити прибутковість компанії, довести свою правоту вам буде складно, зате роботодавцю позбавити вас премії буде не тільки просто, але й не протизаконно: премія — це не оклад, який вам повинні платити в обов’язковому порядку, а добра воля роботодавця.

4. Обіцяє при зарахування в штат з/п вищу на 40% і більшу від «випробувальної»

Компетентний і адекватний роботодавець ще на етапі співбесід претендентів в змозі відібрати максимально відповідного своїм вимогам. А значить, йому не потрібно істотно занижувати з/п претенденту, достатньо залишити люфт для мотивації, і за законами цивілізованого трудового ринку він становить до 40%.

5. У нього немає співробітників в інтернет-спільнотах для професіоналів

Чим більше співробітників компанії зареєстровано на сервісах для професіоналів, тим вища перспективність роботодавця — значить, він створив такі умови, що у нього зібралася команда людей, що прагнуть побудувати кар’єру. Зокрема, на ресурсі LinkedIn (єдиний безкоштовний в Україні для всіх його учасників).

Крім того, зв’язавшись зі співробітниками роботодавця, ви можете спробувати розпитати їх про всі підводні камені в цій компанії. І вже точно про це можете дізнатися у колишніх працівників (нинішні, звісно, можуть і побоятися з вами бути відвертими): наприклад, платять вчасно зарплату, чи можливо ходити на лікарняні і відпочивати в повноцінній відпустці (а не брати її частково) і т. п.

Шукайте тих, хто звільнився не більше ніж три місяці тому — за цей час не встигає притупитися образа (якщо вони пішли тому, що умови роботи були нездоровими). І навіть якщо ви не почуєте «особливих скарг», врахуйте: чим більше «колишніх», тим гірший роботодавець. Це ознака великої плинності, а отже, в фірмі є проблеми, які змушують людей змінювати робоче місце.

6. Вимагає від претендента «стресостійкості» і «комунікабельності»

На перший погляд, «стресостійкість» і «комунікабельність» у вимогах до кандидатів — стандартний набір якостей. Але, по-перше, такі формулювання вже «заїжджені», а це говорить про консерватизм роботодавця. По-друге, необхідність мати «комунікабельність» може вказувати на нездорову атмосферу в колективі або на начальника-самодура, до якого постійно потрібно буде думати, на якій козі під’їхати». Необхідність же в стресостійкості може бути викликана постійно і різко мінливими посадовими обов’язками або тим, що в майбутньому вас будуть навантажувати дедалі більшими обсягами роботи.

7. Не пропонує компенсаційний пакет

Бонуси, підвищення з/п співробітників і посади може дозволити собі тільки керівник компанії, яка динамічно розвивається. А посилення позицій роботодавця на ринку і його прибутковість безпосередньо залежать від наявності командного духу в колективі, досягнення працівниками все більших результатів, підвищення їхньої кваліфікації. Що в свою чергу неможливо без постійного їх навчання та підтримки їхнього здоров’я. Тому відсутність курсів, тренінгів і корпоративного медичного обслуговування має насторожити: про майбутнє в компанії не думають.

8. Встановив електронну пропускну систему

Якщо тільки ваш майбутній офіс не режимний об’єкт, то наявність турнікетів — це не просто данина моді: у роботодавця завжди буде можливість при необхідності оштрафувати вас або звільнити, пославшись на «порушення трудової дисципліни». І формально він правий, навіть якщо ваша діяльність не завжди фізично прив’язана до офісу: у роботодавця буде документальне підтвердження вашої відсутності на робочому місці, а у вас доказів того, що ви в цей час вирішували робочі питання, може і не бути.

9. У його офісі немає квітів і особистих речей співробітників

Відсутність особистих фото співробітників, дрібничок і вазонів, а також інтер’єрна стерильність на робочому місці самого керівника або його представника повинні насторожити — у компанії немає місця нічому, крім роботи. І або корпоративна культура апріорі вимагає викреслювання інших аспектів життя, або формат і ритм праці в компанії такий, що людям просто ніколи ні про що думати, крім самої роботи.

Зверніть також увагу на велику кількість порожніх місць — це може говорити про велику плинність кадрів або про нещодавнє скорочення, що, в свою чергу, вказує на некомфортні умови роботи або неплатоспроможність роботодавця.

10. Не має «Керівництва для співробітників»

Тривожний сигнал — відсутність документу, що регулює питання, що не входять у посадові обов’язки, а відносяться до корпоративної культури. Наявність «Керівництва» говорить про людяність роботодавця і робить життя в офісі більш прозорим і комфортним.

Наприклад, вранці всі збираються на тренінг «Гарного настрою»; рішення про премії приймається шляхом загального голосування; якщо між співробітниками робочий конфлікт, то він вирішується на нараді; історії успіхів співробітників публікуються на внутрішньому сайті; на день народження працівник заохочується додатковим бонусом; за успішне закінчення проекту — квиток від компанії в театр/на концерт і т. п.

Правда України

leave a reply: