До кінця року українців хочуть зобов’язати платити пеню та проводити аудити.

“На пленарному тижні будемо просити один день енергоефективності в Раді”, – заявив віце-прем’єр Зубко. Вже найближчим часом Рада має прийняти кілька важливих законопроектів, серед яких “Про енергетичну ефективність будівель” та нова редакція закону “Про житлово-комунальні послуги”.

Згідно з першим документом, усі об’єкти будівництва і вже зведені будівлі повинні пройти аудит енергетичної ефективності власним коштом. Якщо енергоаудит будуть проводити в житловій багатоповерхівці, платити доведеться всім власникам квартир.

Як зазначають експерти, в середньому аудит типової багатоповерхівки може обійтися в 5-12 тисяч гривень. Сума залежить від площі будинку та обладнання, яке використовує енергоаудитора. Наприклад, сім’ї, яка живе в будинку на сто квартир, за аудит доведеться заплатити від 50 до 120 гривень.

Приблизна вартість енергоаудиту для багатоповерхівок:

до 100 квартир – 9,5 тис. гривень

до 300 квартир – 12 тис. гривень

до 350 квартир – 13 тис. гривень

“Цей закон зобов’язальний. Ми всі повинні розуміти, що цей закон встановлює вимоги до кожної будівлі проводити енергетичний аудит і мати сертифікат енергетичної ефективності за певних обставин. Більше того, закон зобов’язує власників житла проводити технічний огляд систем кондиціонування та водопостачання, це стосується систем, які мають велику потужність”, – зазначає співавтор законопроекту Альона Бабак.

Також в новій редакції закону “Про житлово-комунальні послуги” вводиться поняття “управитель” ОСББ, крім того, в документі є, як зазначає Альона Бабак, спірний момент – українців з боргами за комуналку планують зобов’язати платити пеню.

“У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплачувати пеню у розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,1 відсотка за кожний день прострочення від суми боргу”, – йдеться в законопроекті. Так, за рік борг може зрости на 36,5%. Максимальна пеня не може становити більше 100% від суми боргу. Пеня нараховується після 20 числа кожного місяця. Так, якщо прострочити платіжку на 10 днів, доведеться заплатити всього на 1% більше.

Правда України

leave a reply: